THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, August 19, 2017

Catch me if you can

Assalamualaikum.

So, let's talk about my social media yang active.
Of course. This blog paling top. Most i love.
It's like my diary.
What i want to share anything pasal tak puas hati, people judgment, or my curhat pasal personal life.
Semuanya kat sini.

Sebab dulu my short memory memang teruk.
Ingat pasal benda yang berlaku semalam or dua jam lepas pon rasa cam cipan jer.
Macam hafal buku sejarah runtutan semasa James Brooke take over.
So, blog nilah penyelamat segalanya.
Nak refresh ke apa ker.
Senang.

And mana tau one day. Kepala terhantuk kat dinding.
Lost memory ke apa.
And i can said, i got this blog.
And he will interprate everything about myself.
Right?


Ada juga Facebook yang usually updated per month.
Facebook nih, used untuk more pada nak tahu pasal benda-benda yang happened kat my friends.
And community news or viral-viral pelik.
Semua da kat sini.

Instagram? Setiap beberapa bulan akan disappear kan.
Pastu bukak baru pon still jumpa stalker yang sama.
Boring.
But in progress untuk buat dia permanent.
And more pada Islam side.
Coming soon.

This one. Tak tahu nak public mode ke tak.
I just want to say, catch me if you can.
OK.

Pastu Twitter yang bertahun tak tengok.
Tak tahu dah jadi kandang kambing ke harimau.

WeChat yang lagi lah.
Budak-budak pre matang suka main benda alah ni.
So malas nak layan diorang.
And delete apps.

Lain-lain tak ingat.
Bye!

Monday, August 14, 2017

August trip

Assalamualaikum.

Hello semua. So, let me intro sikit whats going on with my life hujung bulan nih.
Yang memang akan tunggang terbalik terpelecot semua. Hohohooo.
Hope family member yang join akan sihat walafiat sepanjang perjalan. Sebab it's very long journey and sangat pack!
And enjoy every moments.
And... no pictures in here but later i will.
Insyaallah update sikit how everything goes.
In between busy tuh yer.
Kalau tak update, tu namanya memang tak ada rezeki lah.

On 24th akan balik johor. Tolong apa yang patut. Sumbat bawak sekali my friend from German tu sekali.
Bagi dia feel Malay punya wedding tradition.
Tak tahulah gayo mano nanti. Tapi dia jenis sopan. So, ok lah kot.

And 25th barulah my sister punya akad. Maybe after solat Jumaat i think.
Saturday, 26th reception nya.
Nasib dia pakai catering sebab memang surrender nak buat show basuh basuhan nih.
Community area situ pon tua-tua dah. Lagilah kesian nak soh mereka tolong.
Alahai.
Sebab balik kali nih nak rest jer.

27th groom reception pulak.
Pergi kejap jer, tengok diorang sanding.
Tapau makanan sikit. Sebab pastu my younger sister and i akan terus balik Kl.
She plan nak drive.
I jadik co-pilot yang debom je lah.
Kalau dia pon penat. Boleh lah tukar-tukar. Lama tak pegang stereng kereta nih.
Hahhahahh.

28th. Pergi Serdang. Teman my sister tuh raptai untuk convo dia.
Sambil tunggu dia, tunggu gak my family from Johor.
So, jadilah ku penunggu yang setia.
Siap semua, baru pergi reramai homestay kat Putrajaya.
Petang smapai malam. Aktiviti menjelajah Putrajaya and Kl.
Tak tahulah sampai pukul berapa boleh tahan.

29th. Convocation day!
We separate my sister and my parents ke convo dia.
Ours yang lain-lain akan menyambung aktiviti menjelajah Kl seterusnya.
Petang or malam after siap semua.
Barulah akan bertolak ke Kedah.

30th and 31st masih di Kedah.
Plans memang macam-macam.
Sebab nak ke Penang lah. Ke Perlis? And mostly my kawan ada sini. So, biar dia bawak round-round apa yang best kat Kedah.
Kami plan nak merempit jer. Cam apa kami buat kat Sarawak.
And dah dok Kedah. Kena lah layan laici versi Kedah kan.
Ohsem.

1st september. Raya Haji.
Raya dalam kem askar.
Hehehhe. Lawak-lawak. Apa nak jadik pon tak tahulah.
Pastu gih beraya jap rumah siapa-siapa.
Then, lepas sembahyang jumaat petang tuh terus gerak Kl.
Stay a night.
Pagi tuh check out.
And mereka gerak balik Johor.

There. Roughly our journey....
= )

Friday, August 11, 2017

Tentang hati dan empunya hati

Assalamualaikum.

Kita buat sesi curhat sikit la pada post kali ini yer.
Tentang hati dan empunya hati.
Jiwang meleleh my version.
Boleh sampai kemek gaklah.
Cer try baca...

Bila my sister counting days nak kahwin.
Me plak, counting question daripada orang sekeliling... tentang, hati tu milik siapa dah?
Jeng. Jeng. Jeng.
Memang not like it so much soalan bentuk gini. Bosan kot topik ni. Open table pasal tafsir surah ker, Islam new update ker, pelarian ker.
Barulah mengembang sikit saraf otak. Tapi tak berani nak cakap.
Hehehee... last nya, senyum balik. Dan let it go kosong camtu je.

Sebenarnya, banyak dah in my previous post cakap pasal benda nih.
So i just malas lah nak explain. Explain. Explain. Sampai pengsan pasal this matter.

Dalam doa lepas sembahyang pon hari-hari mengadu pasal benda ini dekat Allah.
Sebab for me, it's simple sampai bila-bila.

Hati ini milik siapa dah?
Sejak azali ianya milik Allah.
Dah pecah sikit 1% tu pon untuk family sendirik. Kengkawan dan orang rapat.
Ni nak pecah sikit untuk yang lagi special?
Yang bakal memasuki my world and kenal me inside and outside.
Takut tak terbawak.

Because i like to be alone and solve my own probs. I don't like bebankan orang lain. Tanpa sebab munasabah.
Biarlah I'm the one yang penat, tak makan, or broken teruk ke apa. Biar me. Only me.
I can handle it.
But please, don't hurt the person i love.
Boleh bawak nangis tau.

So bila ada partner. Sebok nak kena flirt dengan dia hari-hari.
Kalau gaduh ke terkecik ati ker, ker sentap manjang ke, dah kumpul dosa.
Kena sabar jer banyak.
Sebab muka tu je yang dok ada disisi.
Takut lama-lama bergantung pulak lagi. Haish.

Or i cares him too much.
Takut later I can't be who i am today.
The strong soul you see in me.


Jodoh dan ajal maut di tangan Allah. Dia sebaik-baik perancang.
Insyaallah akan jumpa 'the one' yang mana i pray he will bring the best in me.
Protect each other. Buli tak lupa. 
And sama-sama berubah untuk satu sama lain.
Top up masing-masing weakness.
Untuk kejar JannahNya.
Aamin.

Sweet cipan la plak.
Alahai. Geli duh.
Anyway, tu jelah nak cakap. Panjang dah membebel tuh.

And why not korang pray me daripada jauh. For me cepat-cepat jumpa my Imam.
And we have our happy ending.
Ok.
Thank you.

= ) See you in next smile.

Pengkalan Balak, Melaka

Assalamualaikum.

Ok. I donno anything pasal Pengkalan Balak.
What the history panggillan nama dia camtu.
Tapi dia ada pantai.
Tu jer la yang best pasal tempat nih. Yang patut korang tahu.
Hehhehhe...

Pagi Ahad, lepas Subuh. Dengan hujan renyai-renyai.
Kami kuar nak beli breakfast.
Sebab nak ajak semua kuar makan awal pagi memang semua cam lebih sayangkan katil memasing.
Hampeh jer kan.
Anyway,
Pusing-pusing bandar Alor Gajah,
Nampak signboard pantai semua.
Alang-alang gituuu... idea baru pon muncul.

Around 30 minutes maka sampailah kami ke Pengkalan Balak.
Tanggal kasut. Grab topi atas dashboard.
Terus ke pantai.
Dengar bunyi ombak.
Bau air laut.
Rasa pasir kat kaki.
I love it!


Time nih tak ada orang pon.
And, ombak time hujan memang kuat,
So, layan-layan kat tepi pantai tu jela.
Celup-celup kaki.

Balik tuh basah.
Siap sedia nak kena se-das dengan empunya cap yang basah tuh dengan kasut dia yang berpasir.
Hhahaha...
Apa nak kesah?
Kalau kena fire sampai tak masuk akal. Kasut tuh sumbat jer dalam lubang jamban.
Flush.
Biar berbaloi kena marah, kan.

Anyway, nasi lemak and roti canai cuma seringgit ok.
Kuah kari dia jer pelik sikit.
Tapi sedap.
And mandi-mandi... second round ke pantai!
Sebab ada budak nak mandi pantai.
Cuaca pon cantik.
Tak hujan dah.
Yeah....

Rasa nak guling-guling, lompat-lompat kat situ gak.
Tapi menggenangkan masih waras lagi, dan tidak memalukan diri sendirik.
Layan jela sopan-sopan ayu-ayu area situ.
Rindunya kat pantai.
Sangat.




Kalau ada rezeki, balik Johor nak gih pantai lagi.
InsyaAllah.
Seret lah adikku itu. Soh teman kakak dia nih. Hehhehhe.. Nasib lah dapat kakak cam nih.
Ok kot sebab kami memang suka pantai.
Gambate!

To my friend yang sekepala tolong teman ke pantai pagi-pagi buta.
You're the best.
Thank you so so and so much.
= )

Thursday, August 10, 2017

Alor Gajah, Melaka

Assalamualaikum.


As ura-ura post sebelum nih.
Last week me and my friends telah pergi ke Melaka. Hadirkan diri jemputan walimatulurus...
Kat area Alor Gajah nun.
Dalam dua tiga jam daripada KL.
Dengan enam dewasa dan dua kanak-kanak.
Maka berkonvoilah kami dengan dua buah kereta.

Singgah ke Nilai, and lunch makan makanan kampung. Yang cammmm...
Bolehlah.
Sebab diorang yang nak sangat makan sini.
Tengok lauk dia, yang to me, oh no, cam rasa,
Boleh tak masuk dapur kedai ni. Masak nasi goreng jap?

Tapi sebab lapar sangat. Ambil jela ikan and sikit kuah masak lemak.
Pedas!
Telan. Telan. Niat dalam hati, nanti pergi kedai beli cereal.
I'm ok.

And sampai sana, rupanya my friend nih tak akad nikah lagi.
Ingat nak lepak makan, tapi malas.
Sebabkan kami nih semua tak larat. Just terus ke homestay.
On the way singgah speedmart, beli Cococrunch. Mana tau malam nih selera still sama.
Ada back up plan.
Boleh mintak Baby Nana punya susu sikit.
Hahhaha...

Congrats Atikah and husband


Malam tuh, lepak makan kat kedai makan yang dalam rumah.
Bam bam restaurant? Rasa gitu lah nama dia.
Kreative gila. Ala-ala korang buat open house. Tapi kena bayar la makanannya.
Hah gituu...
Pastu pelayan-pelayan dia, anggap jer sedara mara jauh. Buat cam rumah sendiri lah.
Tempat nih best. Cuma,
Satu jer kekurangan dia, korang tak boleh huha-huha macam orang gila. Kena sopan, kepit jer.
Gelak pon sengau.
Paham.

Makanan dia sedap. I ordered fries.
First fries sedap. Second, masin. Eh tukang masak nih. Nak kahwin berapa banyak?
Untuk makanan lain, i donno.
Sebab rasa nak makan fries jer.
Balik kedai. Tapau laici.
Fav ever. Rasa laici Melaka la pulak kan.

Ingat nak sambung lepak dengan diorang malam tuh. Gosip-gosip ke jap.
Tapi mengantuk gila.
Turun kereta. Basuh muka. Tukar baju. Letak kepala, terus out.
Sedar-sedar, Baby Nana menangis. and dah azan Subuh.
Terus bangun jela.

And guess what?
Pagi tuh, sambil nak pergi carik breakfast.
Kami sempat pergi ke pantai berhampiran.
Around 30 minutes memandu.
Pantai!
Pengkalan Balak!
Tanjung Bidara!

Nih, sambung next entry. Pegkalan Balak entry...
Ok!

Thursday, August 03, 2017

Wish someone told me when i was your age

Assalamualaikum.

Excuse me, this post adalah berdasarkan my pengalaman hidup for 27 years that i want to share with you all.
That I wish someone told me this when i was your age.
What should i do and achieved and dream of.
Ini banyak menyentuh more pada keagamaan, dan kehidupan pada masa hadapan.
Yang baik ambil as teladan and yang buruk sebagai pengajaran.


I wish someone told me this when i was your age.
That i should study smart, not hard.
In sekolah agama especially.
Ambil serius in what ustaz and ustazah said. Take note yang berguna, asked lots of question. Until you fully understand about it. Not just a surface of it. Dig in every part of it.
Hafal surah dan terus menghafal. Practice strictly.
Kan bagus...

Even dah habis sampai Darjah Khas, and get a certificate for it. I still rasa tak layak untuk itu.
And mostly adalah even ambil subjek Bahasa Arab but 'till now not fluent langsung in it.
Why la kan.,, Dulu main-main.
And no one angry at me, told me that ini adalah untuk kesenangan dan simpanan in futue dan untuk akhirat juga.
Rasa regret sangat.
InsyaAllah rasa belum terlambat untuk belajar akannya balik. Fighting!
InsyaAllah... pray for me.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should manage my financial wisely.
Told me that to save every penny or cent yang ada since belajar untuk pergi Mecca. Achieved that goals with full of spirit.
Even that time I still belajar lagi di sekolah menengah or what.
Barulah my fully sponsorship yang i get from High School under goverment, College from Felda. Digunakan sebaiknya.
.... Anyone have to remind me about it. That i only can wish...

Not when I started to gain my own money. Barulah terhegeh-hegeh nak collect.
Yang sebetulnya that big bucketlist i can achieved in young age.
And kejar other big bucketlist lain pulak.
Tapi tak pe. Alhamdulillah. I tersedar awal, not waktu i dah retired ke. Lagilah rugi, kan.
So untuk cikgu and parents semua. Please didik anak murid, anak sendiri untuk tanamkan niat as what i mention above.
Biar diorang tak menyesal di kemudian hari.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should be a better person from day to day.
Even diorang cakap you dah cukup baik dah ni. Nak baik apa lagi?
They don't understand me, I think i'm not enough baik about it. About everything.
In my own determination especially.
You don't get me.

Some part of us fikir dengan kebajikan yang dilakukan, dah banyak collect pahala. Alhamdulillah for it.
Tapi bagaimana pula hari ini kita baik. Tapi in between, tak sedar kita juga kumpul dosa.
Dosa kecil-kecil mungkin yang lama-lama jadik dosa besar.
Yang mana mungkinnya ada membawa kesan terbesar dalam diri orang lain.
We don't know.
I hope you get me this time.

And I wish someone told me this when i was your age.
Do what I can't.
(Continue in next entry, see you. Again. InsyaAllah)

Wednesday, August 02, 2017

Better than being a superhero

Assalamualaikum,

One of my friends akan berkahwin pada hujung minggu ini.
So happy for her.
And akad serta resepinya akan diadakan di Melaka.
Yes!
Sebab malacca is the best place and full of tempat menarik.

So some of us, plan nak pergi sana after worked half day on this Saturday.
Nak kejar akad yang lepas Asar tuh.
Which i thought better we redha jer.
Sebab on that day kalau busy and kena stayback... berhuhu ramai-ramai je la.
Buat la kes yer.
After that barulah boleh gerak.
Lagipun KL ke Melaka pon quite ok.
Tak dapat pergi akad, pergi lah masa malamnya.


InsyaAllah. 
Hopefully tak busy mana and semua berjalan dengan lancar.

And plan nak tidur sana and balik on Sunday.
My wish, i hope i can cilok someone.
Because i want go any of pantai yang ada kat sana. 
Really, really nak sangat!
Which i hope dekat jer la.
Tanjung balak? Or Pangkalan Balak? 
Sound some place there.
Which pernah lalu jer, tak tak sempat singgah.

If tak sempat pergi pantai sana.
End of this month, I hope i can go pantai area my place.
Tunda banyak sangat dah nih.
Jiwa kacau dah tak tengok ombak.
And bau laut.
And kaki sentuh pasir. Oh, duh.

Sometimes being a friend is better than being a superhero.
Will update later with some of my friends wedding photo and our activities.
Hopefully pantai and me too!
Bye.

Tuesday, August 01, 2017

Sebotol air mineral

Assalamualaikum.


This post ada related sikit with my conference kat Shangri La Hotel baru-baru nih.
Biasalah bila conference kat hotel, diorang akan provided lots of water bottle and pencil or pen.
And my kerja ialah. 
I always took banyak dua benda tuh.
Tak do nya siapa nak marah ke apa, kan.
Yelah. It's free ok.

Air tuh. I will simpan buat stock. 
So in case ada event jauh-jauh, boleh grab nih jer. And throw.
Or ada some friends datang rumah. And tak pandai buat air yang jenis kaler-kaler.
Hidang ni jer. Air putih tu sihat ok. 
Tu maksudnya i cares for you.
Hhehheheh...

About the pencil or pen, I usually bagi kat my department as souvenir.
And mostlly i likes untuk bagi kat anak buah.
Diorang excited terlebih.
So diorang happy, you also happy.
And, jimat gak kan?
Tak payah keluar modal juta-juta nak buat kebaikan.
Alhamdulillah.

Another kebajikan yang i will shared here are, masa dalam perjalanan balik daripada conference.
Jalan punya jalan, nak ke public transport terdekat.
Jumpalah one lelaki, around 40 plus dengan mangkuk keciknya.
I hate it when i see someone like him.
Which is meminta simpati orang ramai.
Which i hopes dia boleh cuci tandas untuk mendapatkan rezeki hasil titik peluhnya.
But i can't say much because I donno what his disabalities.
Which looks normal. Cukup sifat.
But not jugde him, kita tak tahu akan kisah hidupnya.
Kan?

Dulu if jumpa orang macam nih, selalunya akan bagi la duit. 
Or cekau duit kawan, and bagi depa semua nih.
Biar my friends nih tahu sikit aktiviti menderma-derma nih.
Hhehhehe...
My friend called me Robin Hood for that kind of action.
Whatever la.

But now, i think I prefer something than money semata-mata.
Mana tau diorang ada ejen ke kan.
Lagilah kesian.
At least what i give adalah untuk diorang isi sikit perut sendiri.

So as diri pon tak prepared nak beli apa-apa that evening. I just bagi that man one of my water bottle.
Lagi pon panas time tuh.
Ok what...
Alhamdulillah rezeki bagi-bagi.
See, simple kan nak buat kebaikan.
I told you!

And esoknya, my last conference day. I siap-siap prepared ambil dua bottle extra untuk that guy.
Also the lunch pack yang dapat. I reserved for him.
Don't worry about me guys.
Still kenyang lagi sebab breakfast diorang served lambat sangat. Pukul 1100 pagi. 
So i called that a brunch!
Or if lapar sangat ke nanti. I can drop at any kedai makan later on the way balik rumah.

Unfortunately, when i walked at the same place i seen him yesterday.
Dia tak ada. And langsung tak ada.
Bayangpon tak ado.
Not my luck anyway.
Sigh.

I pray he find his strength, to work and kumpul duit from his own hands.
InsyaAllah.
And find his own happiness.