THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, August 19, 2017

Catch me if you can

Assalamualaikum.

So, let's talk about my social media yang active.
Of course. This blog paling top. Most i love.
It's like my diary.
What i want to share anything pasal tak puas hati, people judgment, or my curhat pasal personal life.
Semuanya kat sini.

Sebab dulu my short memory memang teruk.
Ingat pasal benda yang berlaku semalam or dua jam lepas pon rasa cam cipan jer.
Macam hafal buku sejarah runtutan semasa James Brooke take over.
So, blog nilah penyelamat segalanya.
Nak refresh ke apa ker.
Senang.

And mana tau one day. Kepala terhantuk kat dinding.
Lost memory ke apa.
And i can said, i got this blog.
And he will interprate everything about myself.
Right?


Ada juga Facebook yang usually updated per month.
Facebook nih, used untuk more pada nak tahu pasal benda-benda yang happened kat my friends.
And community news or viral-viral pelik.
Semua da kat sini.

Instagram? Setiap beberapa bulan akan disappear kan.
Pastu bukak baru pon still jumpa stalker yang sama.
Boring.
But in progress untuk buat dia permanent.
And more pada Islam side.
Coming soon.

This one. Tak tahu nak public mode ke tak.
I just want to say, catch me if you can.
OK.

Pastu Twitter yang bertahun tak tengok.
Tak tahu dah jadi kandang kambing ke harimau.

WeChat yang lagi lah.
Budak-budak pre matang suka main benda alah ni.
So malas nak layan diorang.
And delete apps.

Lain-lain tak ingat.
Bye!

Monday, August 14, 2017

August trip

Assalamualaikum.

Hello semua. So, let me intro sikit whats going on with my life hujung bulan nih.
Yang memang akan tunggang terbalik terpelecot semua. Hohohooo.
Hope family member yang join akan sihat walafiat sepanjang perjalan. Sebab it's very long journey and sangat pack!
And enjoy every moments.
And... no pictures in here but later i will.
Insyaallah update sikit how everything goes.
In between busy tuh yer.
Kalau tak update, tu namanya memang tak ada rezeki lah.

On 24th akan balik johor. Tolong apa yang patut. Sumbat bawak sekali my friend from German tu sekali.
Bagi dia feel Malay punya wedding tradition.
Tak tahulah gayo mano nanti. Tapi dia jenis sopan. So, ok lah kot.

And 25th barulah my sister punya akad. Maybe after solat Jumaat i think.
Saturday, 26th reception nya.
Nasib dia pakai catering sebab memang surrender nak buat show basuh basuhan nih.
Community area situ pon tua-tua dah. Lagilah kesian nak soh mereka tolong.
Alahai.
Sebab balik kali nih nak rest jer.

27th groom reception pulak.
Pergi kejap jer, tengok diorang sanding.
Tapau makanan sikit. Sebab pastu my younger sister and i akan terus balik Kl.
She plan nak drive.
I jadik co-pilot yang debom je lah.
Kalau dia pon penat. Boleh lah tukar-tukar. Lama tak pegang stereng kereta nih.
Hahhahahh.

28th. Pergi Serdang. Teman my sister tuh raptai untuk convo dia.
Sambil tunggu dia, tunggu gak my family from Johor.
So, jadilah ku penunggu yang setia.
Siap semua, baru pergi reramai homestay kat Putrajaya.
Petang smapai malam. Aktiviti menjelajah Putrajaya and Kl.
Tak tahulah sampai pukul berapa boleh tahan.

29th. Convocation day!
We separate my sister and my parents ke convo dia.
Ours yang lain-lain akan menyambung aktiviti menjelajah Kl seterusnya.
Petang or malam after siap semua.
Barulah akan bertolak ke Kedah.

30th and 31st masih di Kedah.
Plans memang macam-macam.
Sebab nak ke Penang lah. Ke Perlis? And mostly my kawan ada sini. So, biar dia bawak round-round apa yang best kat Kedah.
Kami plan nak merempit jer. Cam apa kami buat kat Sarawak.
And dah dok Kedah. Kena lah layan laici versi Kedah kan.
Ohsem.

1st september. Raya Haji.
Raya dalam kem askar.
Hehehhe. Lawak-lawak. Apa nak jadik pon tak tahulah.
Pastu gih beraya jap rumah siapa-siapa.
Then, lepas sembahyang jumaat petang tuh terus gerak Kl.
Stay a night.
Pagi tuh check out.
And mereka gerak balik Johor.

There. Roughly our journey....
= )

Friday, August 11, 2017

Tentang hati dan empunya hati

Assalamualaikum.

Kita buat sesi curhat sikit la pada post kali ini yer.
Tentang hati dan empunya hati.
Jiwang meleleh my version.
Boleh sampai kemek gaklah.
Cer try baca...

Bila my sister counting days nak kahwin.
Me plak, counting question daripada orang sekeliling... tentang, hati tu milik siapa dah?
Jeng. Jeng. Jeng.
Memang not like it so much soalan bentuk gini. Bosan kot topik ni. Open table pasal tafsir surah ker, Islam new update ker, pelarian ker.
Barulah mengembang sikit saraf otak. Tapi tak berani nak cakap.
Hehehee... last nya, senyum balik. Dan let it go kosong camtu je.

Sebenarnya, banyak dah in my previous post cakap pasal benda nih.
So i just malas lah nak explain. Explain. Explain. Sampai pengsan pasal this matter.

Dalam doa lepas sembahyang pon hari-hari mengadu pasal benda ini dekat Allah.
Sebab for me, it's simple sampai bila-bila.

Hati ini milik siapa dah?
Sejak azali ianya milik Allah.
Dah pecah sikit 1% tu pon untuk family sendirik. Kengkawan dan orang rapat.
Ni nak pecah sikit untuk yang lagi special?
Yang bakal memasuki my world and kenal me inside and outside.
Takut tak terbawak.

Because i like to be alone and solve my own probs. I don't like bebankan orang lain. Tanpa sebab munasabah.
Biarlah I'm the one yang penat, tak makan, or broken teruk ke apa. Biar me. Only me.
I can handle it.
But please, don't hurt the person i love.
Boleh bawak nangis tau.

So bila ada partner. Sebok nak kena flirt dengan dia hari-hari.
Kalau gaduh ke terkecik ati ker, ker sentap manjang ke, dah kumpul dosa.
Kena sabar jer banyak.
Sebab muka tu je yang dok ada disisi.
Takut lama-lama bergantung pulak lagi. Haish.

Or i cares him too much.
Takut later I can't be who i am today.
The strong soul you see in me.


Jodoh dan ajal maut di tangan Allah. Dia sebaik-baik perancang.
Insyaallah akan jumpa 'the one' yang mana i pray he will bring the best in me.
Protect each other. Buli tak lupa. 
And sama-sama berubah untuk satu sama lain.
Top up masing-masing weakness.
Untuk kejar JannahNya.
Aamin.

Sweet cipan la plak.
Alahai. Geli duh.
Anyway, tu jelah nak cakap. Panjang dah membebel tuh.

And why not korang pray me daripada jauh. For me cepat-cepat jumpa my Imam.
And we have our happy ending.
Ok.
Thank you.

= ) See you in next smile.

Pengkalan Balak, Melaka

Assalamualaikum.

Ok. I donno anything pasal Pengkalan Balak.
What the history panggillan nama dia camtu.
Tapi dia ada pantai.
Tu jer la yang best pasal tempat nih. Yang patut korang tahu.
Hehhehhe...

Pagi Ahad, lepas Subuh. Dengan hujan renyai-renyai.
Kami kuar nak beli breakfast.
Sebab nak ajak semua kuar makan awal pagi memang semua cam lebih sayangkan katil memasing.
Hampeh jer kan.
Anyway,
Pusing-pusing bandar Alor Gajah,
Nampak signboard pantai semua.
Alang-alang gituuu... idea baru pon muncul.

Around 30 minutes maka sampailah kami ke Pengkalan Balak.
Tanggal kasut. Grab topi atas dashboard.
Terus ke pantai.
Dengar bunyi ombak.
Bau air laut.
Rasa pasir kat kaki.
I love it!


Time nih tak ada orang pon.
And, ombak time hujan memang kuat,
So, layan-layan kat tepi pantai tu jela.
Celup-celup kaki.

Balik tuh basah.
Siap sedia nak kena se-das dengan empunya cap yang basah tuh dengan kasut dia yang berpasir.
Hhahaha...
Apa nak kesah?
Kalau kena fire sampai tak masuk akal. Kasut tuh sumbat jer dalam lubang jamban.
Flush.
Biar berbaloi kena marah, kan.

Anyway, nasi lemak and roti canai cuma seringgit ok.
Kuah kari dia jer pelik sikit.
Tapi sedap.
And mandi-mandi... second round ke pantai!
Sebab ada budak nak mandi pantai.
Cuaca pon cantik.
Tak hujan dah.
Yeah....

Rasa nak guling-guling, lompat-lompat kat situ gak.
Tapi menggenangkan masih waras lagi, dan tidak memalukan diri sendirik.
Layan jela sopan-sopan ayu-ayu area situ.
Rindunya kat pantai.
Sangat.




Kalau ada rezeki, balik Johor nak gih pantai lagi.
InsyaAllah.
Seret lah adikku itu. Soh teman kakak dia nih. Hehhehhe.. Nasib lah dapat kakak cam nih.
Ok kot sebab kami memang suka pantai.
Gambate!

To my friend yang sekepala tolong teman ke pantai pagi-pagi buta.
You're the best.
Thank you so so and so much.
= )

Thursday, August 10, 2017

Alor Gajah, Melaka

Assalamualaikum.


As ura-ura post sebelum nih.
Last week me and my friends telah pergi ke Melaka. Hadirkan diri jemputan walimatulurus...
Kat area Alor Gajah nun.
Dalam dua tiga jam daripada KL.
Dengan enam dewasa dan dua kanak-kanak.
Maka berkonvoilah kami dengan dua buah kereta.

Singgah ke Nilai, and lunch makan makanan kampung. Yang cammmm...
Bolehlah.
Sebab diorang yang nak sangat makan sini.
Tengok lauk dia, yang to me, oh no, cam rasa,
Boleh tak masuk dapur kedai ni. Masak nasi goreng jap?

Tapi sebab lapar sangat. Ambil jela ikan and sikit kuah masak lemak.
Pedas!
Telan. Telan. Niat dalam hati, nanti pergi kedai beli cereal.
I'm ok.

And sampai sana, rupanya my friend nih tak akad nikah lagi.
Ingat nak lepak makan, tapi malas.
Sebabkan kami nih semua tak larat. Just terus ke homestay.
On the way singgah speedmart, beli Cococrunch. Mana tau malam nih selera still sama.
Ada back up plan.
Boleh mintak Baby Nana punya susu sikit.
Hahhaha...

Congrats Atikah and husband


Malam tuh, lepak makan kat kedai makan yang dalam rumah.
Bam bam restaurant? Rasa gitu lah nama dia.
Kreative gila. Ala-ala korang buat open house. Tapi kena bayar la makanannya.
Hah gituu...
Pastu pelayan-pelayan dia, anggap jer sedara mara jauh. Buat cam rumah sendiri lah.
Tempat nih best. Cuma,
Satu jer kekurangan dia, korang tak boleh huha-huha macam orang gila. Kena sopan, kepit jer.
Gelak pon sengau.
Paham.

Makanan dia sedap. I ordered fries.
First fries sedap. Second, masin. Eh tukang masak nih. Nak kahwin berapa banyak?
Untuk makanan lain, i donno.
Sebab rasa nak makan fries jer.
Balik kedai. Tapau laici.
Fav ever. Rasa laici Melaka la pulak kan.

Ingat nak sambung lepak dengan diorang malam tuh. Gosip-gosip ke jap.
Tapi mengantuk gila.
Turun kereta. Basuh muka. Tukar baju. Letak kepala, terus out.
Sedar-sedar, Baby Nana menangis. and dah azan Subuh.
Terus bangun jela.

And guess what?
Pagi tuh, sambil nak pergi carik breakfast.
Kami sempat pergi ke pantai berhampiran.
Around 30 minutes memandu.
Pantai!
Pengkalan Balak!
Tanjung Bidara!

Nih, sambung next entry. Pegkalan Balak entry...
Ok!

Thursday, August 03, 2017

Wish someone told me when i was your age

Assalamualaikum.

Excuse me, this post adalah berdasarkan my pengalaman hidup for 27 years that i want to share with you all.
That I wish someone told me this when i was your age.
What should i do and achieved and dream of.
Ini banyak menyentuh more pada keagamaan, dan kehidupan pada masa hadapan.
Yang baik ambil as teladan and yang buruk sebagai pengajaran.


I wish someone told me this when i was your age.
That i should study smart, not hard.
In sekolah agama especially.
Ambil serius in what ustaz and ustazah said. Take note yang berguna, asked lots of question. Until you fully understand about it. Not just a surface of it. Dig in every part of it.
Hafal surah dan terus menghafal. Practice strictly.
Kan bagus...

Even dah habis sampai Darjah Khas, and get a certificate for it. I still rasa tak layak untuk itu.
And mostly adalah even ambil subjek Bahasa Arab but 'till now not fluent langsung in it.
Why la kan.,, Dulu main-main.
And no one angry at me, told me that ini adalah untuk kesenangan dan simpanan in futue dan untuk akhirat juga.
Rasa regret sangat.
InsyaAllah rasa belum terlambat untuk belajar akannya balik. Fighting!
InsyaAllah... pray for me.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should manage my financial wisely.
Told me that to save every penny or cent yang ada since belajar untuk pergi Mecca. Achieved that goals with full of spirit.
Even that time I still belajar lagi di sekolah menengah or what.
Barulah my fully sponsorship yang i get from High School under goverment, College from Felda. Digunakan sebaiknya.
.... Anyone have to remind me about it. That i only can wish...

Not when I started to gain my own money. Barulah terhegeh-hegeh nak collect.
Yang sebetulnya that big bucketlist i can achieved in young age.
And kejar other big bucketlist lain pulak.
Tapi tak pe. Alhamdulillah. I tersedar awal, not waktu i dah retired ke. Lagilah rugi, kan.
So untuk cikgu and parents semua. Please didik anak murid, anak sendiri untuk tanamkan niat as what i mention above.
Biar diorang tak menyesal di kemudian hari.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should be a better person from day to day.
Even diorang cakap you dah cukup baik dah ni. Nak baik apa lagi?
They don't understand me, I think i'm not enough baik about it. About everything.
In my own determination especially.
You don't get me.

Some part of us fikir dengan kebajikan yang dilakukan, dah banyak collect pahala. Alhamdulillah for it.
Tapi bagaimana pula hari ini kita baik. Tapi in between, tak sedar kita juga kumpul dosa.
Dosa kecil-kecil mungkin yang lama-lama jadik dosa besar.
Yang mana mungkinnya ada membawa kesan terbesar dalam diri orang lain.
We don't know.
I hope you get me this time.

And I wish someone told me this when i was your age.
Do what I can't.
(Continue in next entry, see you. Again. InsyaAllah)

Wednesday, August 02, 2017

Better than being a superhero

Assalamualaikum,

One of my friends akan berkahwin pada hujung minggu ini.
So happy for her.
And akad serta resepinya akan diadakan di Melaka.
Yes!
Sebab malacca is the best place and full of tempat menarik.

So some of us, plan nak pergi sana after worked half day on this Saturday.
Nak kejar akad yang lepas Asar tuh.
Which i thought better we redha jer.
Sebab on that day kalau busy and kena stayback... berhuhu ramai-ramai je la.
Buat la kes yer.
After that barulah boleh gerak.
Lagipun KL ke Melaka pon quite ok.
Tak dapat pergi akad, pergi lah masa malamnya.


InsyaAllah. 
Hopefully tak busy mana and semua berjalan dengan lancar.

And plan nak tidur sana and balik on Sunday.
My wish, i hope i can cilok someone.
Because i want go any of pantai yang ada kat sana. 
Really, really nak sangat!
Which i hope dekat jer la.
Tanjung balak? Or Pangkalan Balak? 
Sound some place there.
Which pernah lalu jer, tak tak sempat singgah.

If tak sempat pergi pantai sana.
End of this month, I hope i can go pantai area my place.
Tunda banyak sangat dah nih.
Jiwa kacau dah tak tengok ombak.
And bau laut.
And kaki sentuh pasir. Oh, duh.

Sometimes being a friend is better than being a superhero.
Will update later with some of my friends wedding photo and our activities.
Hopefully pantai and me too!
Bye.

Tuesday, August 01, 2017

Sebotol air mineral

Assalamualaikum.


This post ada related sikit with my conference kat Shangri La Hotel baru-baru nih.
Biasalah bila conference kat hotel, diorang akan provided lots of water bottle and pencil or pen.
And my kerja ialah. 
I always took banyak dua benda tuh.
Tak do nya siapa nak marah ke apa, kan.
Yelah. It's free ok.

Air tuh. I will simpan buat stock. 
So in case ada event jauh-jauh, boleh grab nih jer. And throw.
Or ada some friends datang rumah. And tak pandai buat air yang jenis kaler-kaler.
Hidang ni jer. Air putih tu sihat ok. 
Tu maksudnya i cares for you.
Hhehheheh...

About the pencil or pen, I usually bagi kat my department as souvenir.
And mostlly i likes untuk bagi kat anak buah.
Diorang excited terlebih.
So diorang happy, you also happy.
And, jimat gak kan?
Tak payah keluar modal juta-juta nak buat kebaikan.
Alhamdulillah.

Another kebajikan yang i will shared here are, masa dalam perjalanan balik daripada conference.
Jalan punya jalan, nak ke public transport terdekat.
Jumpalah one lelaki, around 40 plus dengan mangkuk keciknya.
I hate it when i see someone like him.
Which is meminta simpati orang ramai.
Which i hopes dia boleh cuci tandas untuk mendapatkan rezeki hasil titik peluhnya.
But i can't say much because I donno what his disabalities.
Which looks normal. Cukup sifat.
But not jugde him, kita tak tahu akan kisah hidupnya.
Kan?

Dulu if jumpa orang macam nih, selalunya akan bagi la duit. 
Or cekau duit kawan, and bagi depa semua nih.
Biar my friends nih tahu sikit aktiviti menderma-derma nih.
Hhehhehe...
My friend called me Robin Hood for that kind of action.
Whatever la.

But now, i think I prefer something than money semata-mata.
Mana tau diorang ada ejen ke kan.
Lagilah kesian.
At least what i give adalah untuk diorang isi sikit perut sendiri.

So as diri pon tak prepared nak beli apa-apa that evening. I just bagi that man one of my water bottle.
Lagi pon panas time tuh.
Ok what...
Alhamdulillah rezeki bagi-bagi.
See, simple kan nak buat kebaikan.
I told you!

And esoknya, my last conference day. I siap-siap prepared ambil dua bottle extra untuk that guy.
Also the lunch pack yang dapat. I reserved for him.
Don't worry about me guys.
Still kenyang lagi sebab breakfast diorang served lambat sangat. Pukul 1100 pagi. 
So i called that a brunch!
Or if lapar sangat ke nanti. I can drop at any kedai makan later on the way balik rumah.

Unfortunately, when i walked at the same place i seen him yesterday.
Dia tak ada. And langsung tak ada.
Bayangpon tak ado.
Not my luck anyway.
Sigh.

I pray he find his strength, to work and kumpul duit from his own hands.
InsyaAllah.
And find his own happiness.

Monday, July 31, 2017

Part four: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Sambung part last. Nak tengok profile kan.
Boleh jer.
So mulakan pada diri sendirik ar.
Biar kutuk diri sendirik, kutuk orang lain kendian.
Hehehheh...

Tak ada apa nak kutuk pasal diri sendirik.
But, agak-agak rasa nak rosakkan gambar dengan muka pelik-pelik. Herot berot sana-sini.
I'm very appreciate untuk join.
Tak jemput pon volunteer. Don't worry.
Tengok, muka siapa paling weird,
Is the winner.

Akak Her and the baby.
Gambar dengan dia. Muka kena sopan. Korang tak sopan. Dia akan sopankan korang.
Kortang tak sopan gak? Dia tolak hang dengan perut dia. Sebab baby tak suka sama.
Baby tu pon berbayar ohkey. Dia ada right.
Maka, jatuhlah hang tersungkur di tepi jalan tar.
Padan muka.
Don't fight with pregnant women!

Kak Ayu yu yu, kalau buat muka pelik-pelik. Kerja dia gelak jer. Sebab best skills dia, gaya Miss Universe.
Macam picture atas tuh ar. Sebijik, seteguh dan selari dengannya.
Maintain , maintain. Kata dia dalam hati.
Ular lalu pon dia kata maintain. Fixed in your position, and follow the order.
Understood?
Ingat ni askar training ke shooting part askar kena ragging?
Confius dalam nak Raya.
Ni Farah Farrara Fhandai. Berbelit tak lidah? Pastu panggil jer, Farah,
 Dia spesis orang yang jenis memang suka rumput.
Lagi hijau rumput tuh, lagi dia suka. Lagi dia excited.
Sebab tu kadang-kadang tuan rumah jemput masuk rumah duduk kat ruang tamu untuk beraya.
Dia lebih suka bersimpuh atas rumput kat luar. Tak payah alas tikar, permaidani ke apa. Tak payah susah-susah/
Sebab lagi hand touch dekat rumput cacak-cacak tuh,
Lagi chemistry tu lagi umph katanya.
So, kalau bab model outdoor melibatkan rumput. Si Farah ni la paling beriya-ia.
Bayar seposen sejam pon dia sanggup.

Afiqahtul Saadiah nama malam mamat nih.
Ramai tak tahu. Hahahha. Jangan sampai dia tahu. Kang sentap seribu tahun.
Anyway, dia suka makan. Sumbat lah apa jer. Kalau bagi roti canai lapan belas cicah kari, teh tarik ikat tepi pon boleh habis.
Pastu membebel lepas makan. Gemoklah, Inilah. Itulah.
Time nih, boleh pasang earphone dalam telinga. Dengar lagu Pop Heavy Metal.
Sebab lepas korang dah habis dua lagu, dia nak ready makan benda lain pulak time nih
Pastu, korang boleh sambung dengar earphone lagu next pulak.
Dan seterusnya.
Sebabkan gambar dia berlapis-lapis banyaknya dalam my camera. Pick satu jela. Yang lain dah sent pada owner siap-siap.
Tak tahulah time ni dia tengah geram ke nak gelak ker.
Tahan kentut ker, Cirit ker.
Sebab dia ni bipolar much. So, tak tahulah.
Nak kutuk bebanyak . Tak boleh. Sebab banyak pulak nanti nak kena mintak maaf.
Jangan sampai bermmafan siap skrip. Hhahhahah... Sebab panjang beno.
So, nilah mereka. Dan mereka seadanya.
Mintak maaf zahir dan batin pada yang terlibat nih.
One day blog ni akan di public.
So anyone of them will find out. And i just want to tell them.
I'm sorry. Just for fun lorh.
Nak suh delete, PM tepi.
I will. Don't worry.

Sunday, July 30, 2017

Part three: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Sambung lagi nih.
Ni adalah pasai gambar berangkai daripada tragedi depan rumah separuh jalan tepi ATM.
Panjang tak tajuk citer nih?
Saja bagi tak nak laku.
Saja bagi tak nak korang jeles nanti kami famous.

Hahhahah. Sila lempang diri sendirik.
Riak.
Kan.

Ok, Layan.

Kami tahu kami bukan model, tapi kami rasa kami pass jadi model untuk pasu/belanga warna cokelat tuh.
So...
Let us be... Let us be...Let us be one of them. (nyanyi versi Frozen)
Sebab muka kami berbagai bentuk begitu juga our bodies. Langsung tak mengikut piawaian.
Pregnant women at the back!
That's make us, someone you will geleng kepala on the next day.

Selain jadi model untuk pasu /belanga warna cokleat tuh.
Kami juga menerima tempahan untuk menjadi...
Model pokok di tepi rumah anda.
Model rumput.
Model tambahan untuk tiang elektrik.
Dan sewaktu dengannya.

Most importantly, gaya kami adalah gaya kami.
Bebas.
But, tak berlari. Sebab malas nak lari. Hah, pregnant women dah show her tummy. Alert! And,
Hodoh mana pon person yang kat belakang tu nak kenakan orang depannya ker kan.
Akan ku balas balik. Siap la dia.
 So, next entry our profile as model. Boleh dikatakan bersambung ar. Nih.
Bye!

Saturday, July 29, 2017

Part two: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Sambung lagi.
Petangnya pulak, di sebabkan evening session punya talked kat Shangri La Hotel ini not too interesting,
Apalagi... cabut ar kan.
Sorry yer. Memang more pada grand opening and public part pon kan.
So, better gi tumpang makan-makan Raya dekat hospital.
FYI gak esok Saturday. Pagi ke petang all topic best. So tampal-tampal ar kan.
Hhehhe.

Sampai hospital, around 02.45 pm. Solat Zohor dulu.
Then baru la ajak the gang department pergi serbu tempat celebration tuh.
Ramai orang but not too crowded yang gila-gila macam orang buat sale tuh.
So, i'm fine.
Baju pon memang kena theme. Modern sikit jer.

Ni korang jangan makan pulak, sebab ianya diperbuat daripada kotak semata-mata.
Dlam mankuk tingkat tu pon tak ado benda.
Jangan jakun boleh tak?

Diorang punya decoration memang semangat habis. Meriah sampai boleh mengembalikan nostalgia lah.
Makanan sedap, maybe baru lunch nasi ayam kat conference so tak adalah repeat makan sangat.
And selingan nyanyian serta ada video from staff membuatkan ianya not too akward.
Yang tak kena hala tujuan gitu.

And, sempat la tangkap lots of pictures.
Luckily ada my camera sebabkan oleh conference tuh. Then, korang usha-usha lah sendirik.
Mostly not too focus. Sebabkan orang lain yang ambil and plus i reduced the size every picture.
Even gitu... tetap awesome.
Sebabkan modelnya ohkey.
Hhhahhah.

So, sambung lagi ar.

Dia bukan DJ Dave ok ladies.
Dia... adalah dia.
Tu jer nak cakap.

Kat tangga pon jadik lah. Asal muka fotogenic ohkey.
Teh tarik mamak on spot!

Ni geng budak macam-macam kaler. Meriah geng diorang.
Boleh buat band Teratai layu di tasik madu.
Next platinum nih. Jangan memain. Tengok senyum pon dah tahu.
Ni nak kata Marhaban, garu kepala jer la.

Friday, July 28, 2017

Part one: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Hari ini, off.
Tapi tak bermaksud boleh tidur all the day.
Sebab kena pergi ke Shangri La Hotel untuk attend 25TH Obstetric and Gynecological society punya conference.
Three days actually.
Hari ini. Jumaat.
Esok. Saturday.
Lusa. Ahad.
Ahad pon tak rest. Huhuhuuu....

BTW, i took public transport.
Just turun dekat LRT Dang Wangi. And naik bridge melintas seberang and buatlah light exercise jalan sikit.
Walked straight jer.
Pastu about five minutes sampai dah.
Malas nak bawak motor. Hhehehhe...

And pagi tadi gak, guess who yang ajak kita breakfast sama?
....
Orang ipoh mali la.
Hakak Nida ohkey.

So kena kidnap secara volunteer. Pergi Mc Donald and makan-makan. talk-talk.
An hour spent pon worth it sangat.
Rindu sama dia.
Take care Kak Nida, senang-senang jumpa lagi.

And here those pictures. Usha-ushalah sendirik.
Sambung pulak cerita ini di next post Raya part two, yer.
Bye!



Saturday, July 22, 2017

This is so confusing

My sister sent this picture.
I'm so confusing... Anas at the middle. Tidur ke apa?
She said, Anas actually at Hapiz side then tetiba jer dah lie down elok landing kat tengah-tengah.
Hahhahah...
Kids always be a kids.

Thursday, July 20, 2017

Adidas water bottle

Assalamualaikum.

Yeah. Nak beli someone hadiah ni memang susah.
Not my fav things to do.
Rela sangat suruh orang lain beli, just hulur duit jer.
Duh.

Then, after round and round,
Smpai tak larat,
Dapatlah grab something... here the present for my lucky lady.

Hasil carian imej untuk adidas water bottle price in malaysia
Adidas water bottle.
The green one. Better?

I bought this item. 
Why I picked this? Which quite affordable for me.
Because i think she likes me.
... We always carried a big bag.
Beg Doraemon, we called it. Macam-macam ada...
Which absolutely has a water bottle inside.

So, here, i just tambah collections lah.

I hope she likes it.
Because i like it so much.
Bye!

Wednesday, July 19, 2017

Kau ku gengam dalam hijrahku

Assalamualaikum,
(hope i can shared this in my other social media before my #2018bigproject)


Hidup ini ada pilihan.
Selitan putaran dunia antara kau dan aku.
Menempuh hari, bulan dan tahun.
Detik masa saksi segalanya.
Menghimpit dari jalan ke jalan.

Kerana mati itu pasti.
Adakah kau yang akan pergi dulu?
Atau aku mungkin?
Kosong.
Keliru.
Aku terjaga... saat nafsu menarikku untuk terus tidur.

Hanya saja, aku kini telah mengambil keputusan yang berlainan.
Tiada halangan untuk meninggalkanmu.
Kerana sudah berkali ku cuba mengajakmu bersama.
Tapi niat baikku terbang begitu saja di sapa angin.
Benarlah kata orang, Menaruh harapan di hati manusia, ia akan mengecewakanmu.
Menaruh harapanlah pada Allah, Allah akan memberikan hal di luar akal fikirmu.
Aku pergi.

Pada saat kau membaca coretan ini, aku telah pun beberapa langkah darimu.
Maaf.
Aku ingin mengejar kisah akhir bakal tempatku beradu.
Restuilah dan doakanlah perjalananku.
Ingatlah, Allah tidak memanggil orang yang mampu. Tetapi Allah memampukan orang yang terpanggil.

Tetapi sejenak aku berhenti,
Melihat kau cuba bangun payah untuk mengejarku.
Permainan apakah ini?
Kehambaan ini yang harus diperjuangkan bukan padaku, bukan pada manusia.
Tetapi kehambaanmu pada Allah.

Aku masih percaya padamu. Perbetulkan niatmu.
Tunjukkanlah.
Yang mana membuatkan hal yang nampak buruk di hadapan Allah,
tetapi tampak indah di hadapan manusia.
Sambutlah huluran kata-kataku buatmu...

Sudikah kiranya kau ku gengam dalam hijrahku?
Agarku dapat gengammu kejanahNya.

Tuesday, July 18, 2017

Not enough ka?

Assalamualaikum.

After working two weeks without any off, then last Sunday is my time.
Finally!
So, i thought i can rest for a full day duh.
Just makan, tidur, makan, tidur.
Don't blame me.
It's a best options ever that i needed.

But on Saturday night, my friend WhatsApp, that she wanna hang out with me.
Anyway, i owe her a birthday treat... like a month already.
Nak tak nak kena jumpa gak lah.
Wake up, wake up. Jangan malas.
And we makes a deal to meet on 10 am at KL Central.

That morning, pergi lah ke LRT from Damai to KL Central.
Not too crowded.
But seat is full. So i just stand at end of the train.
Where you can see the rail.
Because malas nak tengok orang keluar masuk, keluar masuk actually.
Yeah, likes few station to go...

Suddenly on the ride, after Masjid Jamek station to Pasar Seni...  
Something wrong with my body.
Not right in every part of it.
... I felt really cold.
Dizziness attacked.
My both hand became numb.
And my view are blurred.
Looks like no blood rush to my brain. Hypo!
I gonna faint, and i knew that.
But i tried to be stronger than the Hulk and think something positive.

Alhamdulillah, in a minutes. The train stop at Pasar Seni.
I quickly grab my bag, and took a seat there.
I inhale and exhale like there is no tomorrow.
Don't really care about people around me.
Or i missed only one station more to my destination.
I can't really move, just only can put my hand at my chest.  And continued to think anything positive.
I need saving those energy.
Or i will faint and there will a big trouble.

After five minute, the numb at my hand slowly dissapear.
My face bit warm.
But not to the dizziness. It became more and more stressing.
I'm ok with it. As long as there is no cold attacked like before.
I took out my water bottle and takes a few sip.
Badly, no candy in bag. Which i forget to top up after a month of Ramdhan.
Looks like i need that later.

I tried to stand up. Balance myself. And looks like i'm normal again. 
Alhamdulillah sangat.
And tak lama pastu, next train sampai. Banyak free seat, and i just go with it.
I can't cancel this appointmet.
Kesian pulak dia.
I just can say sorry to her because of the lateness.
.
Sempat beli slice of blueberry cheese cake from Secret Recipe's. Her favorite actually.
What a birhday celebratiuon without a cake right?
Hhehehhe...
 Makan together, i belanja la kan. Promise is a promise. And we had a very nice day.
Because i can deal with the dizziness a bit.
I can do it!

She give me this present. So suprising! For Raya she said.
Very nice of you..
And it's a perfume. Thanks my friend.

Balik tuh, around 3 pm dah memang out.
Rasa exhausted gila. Dengan kepala pon berat semacam.
Jalan pon melayang-layang.
Balik rumah. Solat Zohor terus landoing atas katil.
I need my nap time really bad.

My health is decreasing. I donno why i get this cold attcaked again. Because, that morning, i already ate my breakfast. 
Two slice bread and few cereal. Not enough ka?
Hmmm... Memang suddenly benda ini. 
Last time kena ialah masa before Ramadhan.
Itu pon masa kat rumah.
Luckily rumah memang stored banyak food.
So, recover better.

And yesterday, Monday, my last day puasa enam. Alhamdulillah.
Even pagi-pagi lagi before masuk kerja tuh dah rasa macam-macam.
Well, i pass!
And now. Raya time.
Yeah.
Selamat hari Raya maaf zahir dan batin semua.

Saturday, July 15, 2017

Can't i just be me?

Assalamualaikum.

When diorang said i'm too rough in certain thing, that i need to be a bit sopan about it.
I just...
Muka blurred.
Nak sopan cane tu?
And mostly, perlu ke?

My parents besarkan me to be an independent women.
Which i should not susahkan anyone includes them clearly.... My life visi dan misi.
So, here i am.
I protect what i should protect.
And be positive.
Be possible.
Be strong.
And bukan jadi hulk semata-mata.
Ada paham?

I pernah tried be the sopan they all ever wanted.
A year. Last year sebenarnya.
Which I stopped riding my bike.
Pakai jubah and skirt things.
Tak banyak carik gaduh.
And ada lembut sikit ar.
Tapi tetiba cam banyak sangat issue nya.
Nak cerita pon too personal.
So lama-lama macam, tak boleh jadik ni.
This is not me.
And this sort of problems is not going berterusan.
Boleh jatuh mental.
So i just be me .


Whatever they want to said, 
Can't i just be me?

If I did something wrong, please nasihat and tegurlah.
That I'm too rough and boleh bawak korang sentap menyentap ke kan.
Sebab my action is louder than my words.
Im not gonna perang mulut, tapi sedetik dua tibai je pan keras tu atas kepala.
Bagi concussion pastu amnesia, pastu baru korangnya otak centre sikit.
Heheheee ...

Friday, July 14, 2017

Close up with my adik

Assalamualaikum.

She and me is like, C nd S.
Crazy and simple.
And both of us are independent.
.... We support each other from the back.
Even  i know she always kikis my duit.
Yeah, itulah kegunaan seorang kakak yer.
But i still love her.
My adikkkk!

And we not duduk in same house. She now stayed at our house in Johor.
And me at KL.
Only Whatsapp adalah teman terbaik.
And from here we felt like, i touch you you poke me.
Hhehehheh....

So i let you read our conversation.
In this very exclusive post.
Yang private sangat, kita keep close la yer.
So here we are.












Bye!

Thursday, July 13, 2017

Big project: This is my decision

Assalamualaikum.

So, back to stories about
#bigproject2018
#adibahandmecca
#my2018plans
... My answer for that kind of question.

This big decision. Is from my own. I decided it.
And i'm willing to do it.
Simple.

My first tought untuk pergi sana when i had that special dream. Which i already post in here long ago. Silalah selongkar balik kalau nak tahu.
Thats adalah titik perubahan untuk segalanya.
Where i started to think about the purposed of my life.
Which i wasted to much time, and i have to deal with it.
And then it changes me personally.

Hasil carian imej untuk weheartit

In my routinely baca Quran terutamanya. I not only baca, but i start to study every meaning.
In solat. Dah rajin pergi berjemaah. Beranikan diri pergi alone time subuh-subuh.
Kalau habis kes awal, kejar Magrib and Isyak berjemaah.
Sempat lagi, gi majlis agama. Tambahkan ilmu.
If that month i'm not too busy, i penuhkan dengan berpuasa.
Full it with amalan baik, Banyakkan buat charity, And think and also care about others. Even they only your friends. Pray for them too.
Also in my cara berpakaian jugak.

With all these, it doesn't bother me. But mostly, i felt happy.
That, this is what i should do actually.
From the beginning.
Alhamdulillah, Allah still give me a reality hope.
And I'm only His slave.

This plans, I nak visit rumah our Creator, Allah, dan para nabi kan. Pengalaman yang paling menerujakan sangat.
My top bucketlist!
So. Hal duit ni belakang kira.
Fikirlah. Rezeki Allah ada dimana-mana.
Masa muda, ada tenaga nilah gunakan sebaiknya.
Mantapkan iman. Manfaatkan masa sebaiknya. Worthy!

Pemikiran gini patut diterapkan dalam community.
Buat dia as a perkara wajib.
Baru lah mereka yang muslim tahu the purpose of life.
Nak kejar duit pon dengan maknanya.
Baru berkobar-kobar semangatnya.

Just my twenty cent comment.

Ajal maut di tangan Allah, so mana tahu umur tak panjang. At least kita dah tunai apa yang kita patut buat as a hamba Allah.
Moga Allah merahmati kita semua.
Aamin.
Sambung in next post.
#bigproject2018
#adibahandmecca
#my2018plans

Wednesday, July 12, 2017

Cereal and Me

Assalamualaikum.

Nampaknya this coming months sampai next year. InsyaAllah.... cereals are going to be my BFF.
Not only for breakfast, snack time but for dinner and maybe lunch.
Sebab i like those, more than rice right now and ianya sangat senang dimakan.
Agak-agak boleh consider acceptable tak my appetite nih?
Ada yang akan kecam?

Nih bukan part melupakan asal usul but more pada ikut tekak sendirik.
And don't worry, I'm fine.

I just missed my family!

Selain cereal, i still attached to bread. Oat sihat from my friend. And of course more buah buahan.
Fiber kena ada gak.
Untuk tak de lah tinggal rangka je nanti, i will make sure... dalam a week tu ada lah tiga empat kali kena makan nasi full set.
Or at least Mc Donald porridge.
Remind me please.

Honey star and Coco crunch ni brand normal yang kena ada.
My stock for it dah full, time Ramadan masa tu. 
Siap ada banyak lebih.
Kat my department ada two on standby and kat rumah always two jugak. 
So memang perfect la kan.

Ni food fav sampai la terikut-ikut balik Raya masa tu. 
Orang shopping baju raya, i busy tolak trolley carik creal.
Sampai empat box on standby.
Lastly, anak sedara yang pakat habiskan.
Berhuhu jela.

So, nampaknya memang tak payah diet.
And kena more light exercise.

Next year big project make me so awesome!

Tuesday, July 11, 2017

He's sick

Assalamualaikum.

Yesterday my colleague yang sakit came in.
Dia fill up dia punya Mc and everything.
Settle apa yang patut sebab dia akan sambung cuti lagi.

So the atmosphere time dia ada kat satu bilik tu akan terus changed.
And everyone looks tried to avoid him.
I feel pity for him.
Sangat kesian.


But come on lah, we all know he's a good man.
And, I know dia punya diagnose disease tu boleh berjangkit.
Dia dah wear mask kot.
Precaution untuk dia dan all of us.
And he's not coughing kan masa tu,
Duh.

They all still pertikai droplet can out from side of that mask. 
And they don't want be a next victim.
Can he work again?
Better not be in a same team with him.
And ....blah. blah. Blah.
So unfair duh.

Macam lah they all tak pernah stroll around in public.
Berselisih dengan lots of disease surround us. Tu lagi dahsat but we're ok kan.
Just in case someone coughing.
Batuk sikit jer.
And we pon tak avoid kan.
So why bother melampau pada colleague sendirik?

People always weird.
And judge tak bertempat.

I pray he recovery fast.
Always be sihat.
And shut down all the mulut-mulut here.

Saturday, July 08, 2017

Tangkap belalang

Assalamualaikum.

So, back to Raya time masa i still at Johor.
Time tu nak keluar beraya, semua dah siap-siap.
Then tinggal budak-budak nilah.
Diorang main kat luar.

Jengah-jengah, they all tengah tangkap belalang.
Sekor pon tak dapat.
Vogue je lebih dengan jaring, balang bagai.
Hampeh.

Then datanglah aunty dia yang cute nih.
Gi situ, tolong tangkap kan tiga empat ekor.
Apa barang pakai jaring semua.
I pakai tangan ok.
Hehhehhe....


Then, siap semua tangkap.
Ajak they all shower, and later baru boleh tengok belalang tu semua yang da secure in balang dengan jaring as penutup.
Sila tepuk tangan,
Sebab ada aunty yang hebat nih.
Hhehehhe....

Lets get your kids enjoy the grass, sand and all of it.
Biar kotor pon tak pe.
Pastu mandi lah.
Baru la menarik childhood depa!
= )

Tuesday, July 04, 2017

Hadiah Raya

Assalamualaikum.

Sorry senget pulak gambarnya. Nak betulkan malas.
Anyway, ni my doc bagi before Raya. So sebabkan cuti awal. Raya keempat baru ambil.
So cute and interesting!
Dalam dia ada kuih raya empat balang yang cute bangat!
Thanks doc.
Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin.

Monday, July 03, 2017

Raya. Raya. Raya.


Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Tahun nih diberi kesempatan cuti lama lagi untuk part Raya.
Heheehee.
And Alhamdulillah jugak sebab cuti nilah banyak dapat tolong mak ayah prepared apa yang patut.
Banyak kena buat ohkey.
Phone pon tak sempat nak jengah apatah lagi nak dok depan Tv layan drama Tamil.
Jeling pon idoookkk.

Part kena gosok langsir, paling tak terdaya. Daripada 0730 am sampai pukul 0300 pm baru siap.
Ni berpeluh bacin semualah.
Nasib ada fresh air yang pump every beberapa minit tu. Tak dolah kepam bau rumah tu. Hahhah.

Pastu vacumm karpet. Nih surrender gila. Tak buat pon.
My adik and kakak yang buat. Korang tahu diorang buat bila?
Masa pagi raya, and siap before orang lelaki gih masjid untuk sembahyang Raya!
Hebat tak?
Fast and furious gamaknya lah.

And part masukkan kuih raya dalam balang, nih i did.
Senang jer.
Sumbat selagi boleh.

Pastu teman beli baju Raya. Oleh sebab, tau jem and takde parking lain dah.
Gi parking bawah pokok. Balik shopping, habis my car kena tahi burung.
Ceret ke apa burung tu semua?
Nak drive pon geli tengok meleleh jer kat cermin dashboard tu.
Pastu sebelum balik pukul 1100 malam, gih car wash sebab takut kena parang dengan ayah.
Sanggup.

Lain-lain tu banyak nak stories.
Macam lepak depan rumah tengok diorang bakar duit, main mercun. Pong pang. Pong pang.
Kami men bunga api jer. 10 sen 20 sen jer bakar. Jimat. Jimat.
Lagi, layan anak buah men keyboard.

Belajar dengan diorang buat pizza sosej, pastry nutella sendiri.
Spaghetti bolognese gak.
Haru biru pon lantak lah kan.
Janji bonding time, achieved.

Time before raya sempat gak hulur tak seberapa untuk charity part kat sekolah terdekat.
Anak-anak yatim. Selamat hari Raya buat mereka.
You're stronger than you think ok.

Lima beradik dalm keluarga kami.
Memang kebetulan pulak tema pestel-pestel color nak dekat-dekat sama gituh.
Link mind kuat.
Hidup gegirl!

Kemuncaknya, time petang nak Raya.
Masakkkkk!!!!
Nih, just ambil port untuk cutting apa yang patut. Tak involved dalam any nak bagi tips or resepi.
Sebab mereka masak lagi sedap daripada me.
Jujur. Tak riak.
Antara lauknya, ayam masak merah. Kuah kacang. Lodeh, rendang.
Tak masak banyak pon.
Sebab Raya kedua dah breakfast Paratha. Hahhaha...
Tambah.tambah.tambah. Jangan malu-malu. Ohkey.

Thank you emak jahitkan my baju raya.
So comfortable like always.
You're the best tailor ever!

So tu jela kot. Ada lagi, kita jumpa next post.
Bye!